På väg mot att vara Europas ledande lokala mediehus

VK Media är ett mediehus i Västerbotten med en familj av varumärken, produkter och tjänster. Med teknik i världsklass, passion och initiativkraft når vi över 100 000 människor i Sverige med och genom våra produkter, varje dag. 

Ett mediehus med mening
På VK Media arbetar vi alla för samma syfte: öppenhet, demokrati och det fria ordet. När du marknadsför dig i våra medier, läser våra nyheter eller nyttjar våra tjänster bidrar du till någonting större, som är meningsfullt på riktigt. Du gör därför skillnad och bidrar till ett öppnare Västerbotten.

Ett mediehus med historia
Vi har mycket att vara stolta över. I över 120 år har vi varit en viktig del av Västerbotten. Vi har ett arv som vi värnar om, samtidigt som vi ständigt är på en förändringsresa där målet är att göra om ett klassiskt tidningsföretag till en fullt ut multimedial organisation. Idag stoltserar vi med ett gäng journalistiska titlar, en mediebyrå, en bredbandstjänst, en utvecklingshub och ett miljöcertifierat tryckeri.

1. Vår region

Vi är 185 anställda som alla verkar för ett starkt och öppet Västerbotten.

2. Vår mening

Alla för samma syfte: öppenhet, demokrati och det fria ordet.

3. Vår historia

I över 120 år har vi varit en viktig del av Västerbotten.

4. Vår katalog

Idag stoltserar vi med ett gäng journalistiska titlar, en mediebyrå, en bredbandstjänst, en utvecklingshub och ett miljöcertifierat tryckeri.

Hållbarhet

Vi bryr oss om människorna och företagen som bor och verkar här i Västerbotten. Hur kan VK Media bidra till att vårt gemensamma jordklot blir en plats där nästa generation är stolta över vårt bidrag?

Läs mer

Kraften i att sikta högst

Någonstans finns den europaledande lokala mediekoncernen. Varför inte i Umeå? Ambitionen om att bli bäst ger oss självförtroende att lyckas. Vi nöjer oss inte. Det är viktigt av en anledning – att högkvalitativ lokal journalistik ska finnas kvar i Västerbotten. För alltid. 

När man är liten måste man vara smart 

Som en jämförelsevis liten lokal aktör i en tuff bransch sticker vi ut. Vi älskar att hitta nya vägar framåt och att finnas lokalt ger oss möjlighet att lyssna och snabbt erbjuda det som passar Västerbotten bäst. Vi ska fortsätta vara relevanta och finnas där våra kunder finns. Det är möjligt tack vare bra människor – det brinnande engagemanget från alla medarbetare. Här hjälps vi åt, tillsammans och med andra.

Du kan lita på VK Media

När du kommer i kontakt med oss kan du förvänta dig att vi är schyssta och proffsiga. Du kan lita på att VK Media som företag, oavsett område, alltid har som ambition att vara en förebild. Ingen vet hur medielandskapet ser ut om 10 år men en sak är säker – vi kommer att fortsätta ha höga ambitioner. Vara modiga och kämpa för det fria ordet. Och någonstans kommer den europaledande lokala mediekoncernen att finnas. Varför inte i Umeå?

Vision - hand mot himmel

Historia

Ett mediehus genom tiden

Vi har mycket att vara stolta över på VK Media. Vårt arv som ledande mediehus sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal. När ett lösnummer kostade två öre och det bodde mindre än 4 000 människor i Umeå. Ända fram till idag, när regionens människor har ett helt nytt sätt att konsumera media.

Läs mer

Möt våra varumärken

Västerbottens-Kuriren

VK är Norrlands största dagstidning och drivs av en vilja att opartiskt förmedla hela bilden av det som händer i samhället. Från det stora till det lilla. Grundad år 1900 som en liberal morgontidning och är idag opinionsbildande på ledarsidan.

Till vk.se
VK Media Partner

VK Media Partner

VK Media Partner är mediebyrån som hjälper ditt företag hitta rätt, med allt från marknadsplan och strategier till målgruppsanalyser, kanalval och Google Ads. 

Läs mer
Odyr surf

VK Media bredband

VK Media vill ge alla västerbottningar bäst förutsättningar att ta del av det som händer via nätet. Med bredband från VK Media surfar du snabbt och smidigt till ett lågt pris. Det kallas för odyr surf – och du kan lita på att priset alltid är lågt. 

Till odyrsurf.se
Folkbladet

Folkbladet

Länets enda sjudagarstidning, med en nyhetsbevakning som täcker hela Västerbotten. Startades år 1917 med socialdemokratisk inriktning, vilket numera endast kommer i uttryck i form av ledarsidan.

Till folkbladet.nu
Daily Print

Daily Print

Daily Print är det miljömedvetna och hållbara kvalitetstryckeriet med snabba tryck på alla distanser. Här trycks det tidningar varje dag året runt vilket innebär omkring 100 000 tidningar varje dygn.

Läs mer
Totalt Umeå

Totalt Umeå

Totalt Umeå är den superlokala gratistidningen som når ut till alla hushåll inom Umeå kommun, Holmsund/Obbola, Sävar och Hörnefors, med en upplaga på ca 63 300 exemplar.

Till totaltumea.se

Västerbottningen

Västerbottningen är sedan 1979 den superlokala tidningen som bjuder på lokala nyheter från Vännäs, Vindeln, Bjurholm, Nordmaling och Umeås landsbygd såsom Tavelsjö, Sävar och Hörnefors. Ges ut torsdagar.

Till vasterbottningen.se

Lokaltidningen

Lokaltidningen är den superlokala tidningen för södra Lappland – Lycksele, Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele och Malå. Den ges ut en gång per vecka, sedan 2008.

Till lokaltidningen.nu

Västerbottens Mellanbygd

Västerbottens Mellanbygd (eller ”Mellanbygden” som den kallas i folkmun) är en tidning med fokus på orterna mellan Umeå och Skellefteå. Bevakar orter såsom Robertsfors, Botsmark, Bureå, Burträsk, Bygdeå, Bygdsiljum, Lövånger och Ånäset. Ges ut varje onsdag.

Till mellanbygden.nu

Nordsverige

Nordsverige grundades för drygt hundra år sedan och är en klassisk ångermanländsk tidning med fokus på Sollefteå, Örnsköldsvik, Anundsjö, Kramfors och övriga Ångermanland. Utkommer varje torsdag.

Till nordsverige.se

Samarbeten och sponsring

Med våra samarbeten vill vi bidra till ett rikt och öppet län med positiv och hållbar utveckling, där meningsfulla sammanhang och mötesplatser tar plats. Genom att ge förutsättningar till lokala initiativ som engagerar medborgarna, kultur- och föreningslivet eller näringslivet kan vi skapa mening för de som bor, engagerar sig och verkar i vår region.

Tillsammans skapar vi mening

Våra samarbetspartners är lokala aktörer inom näringsliv, kultur- och föreningsliv och samhällsengagemang som verkar för en fortsatt positiv och hållbar utveckling av vår region. Vill du samarbeta med oss och skapa mening för och i länet?

Ansök

Företagsstruktur

Vi har varit en viktig del av Västerbotten i 120 år och vi står fortsatt starka, ödmjuka och nyfikna inför framtiden.

Vår affärsidé
Året om, dygnet runt erbjuder vi relevanta, nära nyheter och opinionsbildning genom trovärdig journalistik, kommersiell information och av kunden skapat innehåll. Vi erbjuder sammanhang och mötesplatser till alla som är intresserade av Umeåregionen, och vi finns i för kunden attraktiva medier.

Med detta och genom vårt sätt att verka bidrar vi till ett bättre samhälle och regional utveckling.

Ägarförhållanden
VK Media AB ägs till 99,8 procent av Stiftelsen VK Press med säte i Umeå. VK Media AB är moderbolag i en koncern med de helägda dotterbolagen:
– VK Radio AB
– Daily Print i Umeå AB

Koncernen äger dessutom 91 procent av aktierna i Folkbladet Västerbotten AB. Tillsammans med Balticgruppen AB äger koncernen fastighetsbolaget Gazette AB. Ägandet i detta bolag är 50 procent.

2021 förvärvade VK Media 90,1 procent av aktierna i Tidningar i Norr AB. Samma år förvärvade konsortiet PNV Media, där VK Media är 10-procentig delägare, resterande del av bolaget Stampen.

Verksamheten i siffror
De goda resultaten har medfört möjligheten att agera offensivt. Ambitionen är att behålla en god lönsamhet och en stark position på Umeåmarknaden, samtidigt som nya marknader och produkter är intressanta för en fortsatt tillväxt. I vår senaste årsredovisning kan du läsa om verksamheten i siffror.

Jimmie Näslund

Vd och koncernchef

[email protected] 070-650 27 54 090-17 59 15