Per Landfors: fotograf

Hej Per!

Berätta lite om vem du är och ditt uppdrag på VK Media.

Jag är en genuin umeåbo som är insnöad på att renovera och köra äldre Engelska motorcyklar, det är något jag har hållit på med i 30 år!

Redan som 14-åring började jag jobba som springpojke på VK, där min pappa hade jobbat sedan 1958. 

Jag har arbetat som fotograf sedan början av 80-talet. Uppdraget är att leverera journalistiska bilder till Västerbottens-Kuriren, skapa en helhet och hjälpa läsaren att få en visualisering av verkligheten. En bild är ofta en ingång till en artikel och bilden ska göra det lättare för läsaren att angripa texten.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att träffa många olika människor. Människor är intressanta, det finns inte en som är den andra lik. För mig gäller det att snabbt försöka skapa en god kontakt, förstå och återberätta personen med en bild. Som fotograf manipulerar jag aldrig några bilder, en läsare ska alltid kunna lita på att bilden är rättvisande av verkligheten. 

Under mina år som fotograf på VK Media har jag fått vara med om mycket, till exempel resor till OS, VM och världscupen under Ingemar Stenmarks storhetstid!

Du som jobbat på VK Media sedan 70-talet, vad är största skillnaden nu mot då?

Den teknikutveckling jag sett under dessa år är få förunnat – från svartvitt till färg till superdigitalt! Jag var med på tiden när vi tryckte tidningarna med bly, och fotografyrket krävde en helt annan typ av utrustning och procedur för att framkalla en bild. Idag går allt rekordsnabbt! Det har varit utmanande och skitkul, jag har alltid varit intresserad av att lära mig nya saker. Det har även varit roligt att dela med mig av mina erfarenheter under åren.

Vill du fråga Per något?

Släng iväg ett mejl!

Per Landfors

Fotograf VK

[email protected]
Pelle. VK